Informácie o čokoládových fontánach
Čokoládové fontány pre domácnosť a gastronómiu
Všeobecne pre všetky tu ponúkané čokoládové fontány platí, že sú určené na použitie vo vnútorných priestoroch, pri teplote prostredia od 22 °C a nie sú určené na každodennú prevádzku. Pokiaľ potrebujete použiť čokoládovú fontánu vonku, je nutné použiť ochranný kryt proti vetru a tiež zaistiť dostatočnú teplotu. Ak fontána pracuje v chladnejšom prostredí, čokoláda sa pri stekaní po kaskádovom systéme rýchlo ochladzuje a môže zatuhnúť. Vo vnútornom prostredí s teplotou aspoň 22 °C je teplota čokolády vo fontáne udržiavaná automaticky na hodnote cca 33 – 35 °C. Pretože je to teplota nižšia než telesná teplota, čokoláda sa na jazyku javí ako studená alebo vlažná.
Pri výbere čokoládovej fontány je rozhodujúci účel, na ktorý si čokoládovú fontánu kupujete, množstvo peňazí, ktoré ste ochotní do čokoládovej fontány investovať, a samozrejme aj váš vkus – niektorá fontána sa vám skrátka páči a iná nie.
Ak predpokladáte, že čokoládovú fontánu použijete napríklad raz na svadbu a potom ju vytiahnete dvakrát alebo trikrát za rok, potom je zbytočné vyberať medzi gastro fontánami, ale vyberte si domácu čokoládovú fontánu. V prípade, že máte pre čokoládovú fontánu častejšie využitie, vyberte si niektorú z čokoládových fontán pre gastronómiu. Pri rozhodovaní medzi jednotlivými čokoládovými fontánami je okrem subjektívneho hodnotenia dizajnu dôležité porovnať: výšku čokoládovej fontány (kaskády), čas prevádzky, pomer objemu nádoby a minimálneho množstva pre vytvorenie kaskádovitého efektu a príkon čokoládovej fontány.
Vyššia čokoládová fontána vyzerá efektne a viac zaujme pozornosť. Podstatné je tiež to, že v čokoládovej fontáne s kaskádou vysokou 10 či 15 cm sa namáčajú potraviny ťažšie než vo fontáne s kaskádou vysokou 20 až 30 cm.
Pomer medzi objemom nádoby a minimálnym množstvom čokolády potrebnej na vytvorenie kaskádovitého efektu je rozhodujúci pre určenie počtu obsluhovaných osôb jednou čokoládovou fontánou. Pokiaľ je objem nádoby 0,5 litra a minimálne množstvo čokolády 0,4 litra, tak z toho vyplýva, že po odobraní 0,1 kg čokolády (1 kg je asi 0,95 litra) prestane fungovať kaskádový efekt a čokoláda bude stekať len v pramienkoch alebo vôbec nie. Pritom sa dá počítať, že jedna osoba spotrebuje priemerne asi 0,02 – 0,05 kg čokolády. Malá nádoba znamená nutnosť častého doplňovania čokolády do čokoládovej fontány.
Ďalším dôležitým faktorom pri výbere čokoládovej fontány je jej príkon a tiež vyhotovenie výhrevného telesa čokoládovej fontány. Od tohto parametra závisí rýchlosť rozpúšťania čokolády v čokoládovej fontáne. Jednoznačne najrýchlejšie rozpustia čokoládu čokoládové fontány značky Sephra. V ideálnych podmienkach môže byť čokoláda rozpustená pri niektorých fontánach už za štyridsať minút. Pri väčšine čokoládových fontán trvá rozpúšťanie čokolády približne 1 hodinu, pri niektorých aj dlhšie, v závislosti od okolností a použitého druhu čokolády. Počas rozpúšťania sa musí čokoláda vo fontáne miešať. Čokoládové fontány bez ohrevu čokoládu nedokážu rozpustiť vôbec.
Pri prevádzke fontány hrá dôležitú rolu obsluha fontány. Vždy by mala byť určená konkrétna osoba, ktorá bude fontánu na fontánu dohliadať a zaisťovať všetko potrebné podľa návodu na obsluhu. Dôležité je nenechať čokoládovú fontánu bez dozoru, vytiahnuť ovocie skĺznuté z napichovadla, miešať a doplňovať čokoládu. Odporúčame použiť kvalitné fontánové čokolády. Ani pri ich použití však neočakávajte, že kaskáda čokolády bude vyzerať ako na reklamných fotografiách, napr. tu hore. To je dosiahnuté grafickou úpravou alebo veľkým nariedením čokolády. V reálnej prevádzke dosiahnete s kvalitnou fontánovou čokoládou výsledok, ako je obrázku vedľa alebo nižšie.
Svetový štandard kvality čokoládových fontán udávajú americké fontány už zmienenej značky Sephra. Gastro čokofontány Sephra vynikajú najmä tichou prevádzkou, kvalitou spracovania a kvalitou použitých materiálov. Okrem čokoládových fontán Sephra ponúkame na predaj aj cenovo dostupnejšie čokoládové fontány vhodné na domáce použitie aj pre gastronómiu.
Čokoládové fontány na domáce použitie majú plastovú prevodovku a oproti gastro fontánam nie sú vhodné na pravidelnú prevádzku, sú podstatne hlučnejšie, sú málo odolné proti aj malému preťaženiu a ich použitie je obmedzené na 1 – 5 hodín denne, podľa druhu fontány. To je, samozrejme, dostatočne dlhý čas prevádzky na domáce oslavy a na tieto akcie ich môžete bez obáv používať. Fontány na domáce použitie majú životnosť približne 100 hodín prevádzky a pritom nezáleží na veľkosti, cene alebo značke fontány. Obmedzenie času prevádzky, nižšia životnosť a vyššia hlučnosť fontán (napr. tu) pre domácnosť je daná hlavne ich plastovou prevodovkou. Preto čokoládové fontány vybavené plastovými prevodovkami, čo sú prakticky všetky fontány do ceny cca 3 000,– Kč, neodporúčame na použitie pri podnikaní a v gastroprevádzkach, pretože na prirodzené opotrebenie sa nevzťahuje záruka. Najlacnejšou fontánou bez prevodovky je fontána Sephra Select.
Čokoládové fontány pre gastronómiu sú prispôsobené pre dlhší čas prevádzky a častejšie (nie každodenné) použitie a majú využitie pre cateringové firmy, v cukrárňach, hoteloch, na veľkých spoločenských akciách a podobne. Obvykle sú riešené tak, že ich špeciálny motor je priamo napojený na slimáka a tým odpadá najproblémovejšia časť čokoládovej fontány, ktorou je prevodovka. Obvykle majú aj kvalitnejšiu reguláciu teploty, ktorú môžete pre chladnejšie prostredie nastaviť na vyššiu hodnotu a fontánu tak použiť aj pri nižšej teplote, než je obvykle odporúčaná teplota.
Absolútna väčšina čokoládových fontán je bez čerpadla. Dopravu čokolády zaisťuje najčastejšie plastový a pri drahých fontánach antikorový slimák. Čokoládové fontány s čerpadlom predstavujú vrchol v ponuke čokoládových fontán. Sú to tie čokoládové fontány, ktoré môžete vidieť v Belgicku vo výkladoch obchodov s čokoládou. Je to napríklad čokoládová fontána DEESSE COCOA od firmy Baron Cocoa. Oproti čokoládovým fontánam so slimákom majú niekoľko výhod. Sú schopné omnoho dlhšieho nepretržitého chodu aj pri každodennej prevádzke. Majú omnoho dlhšiu životnosť než fontány so slimákom a sú omnoho tichšie. Sú vybavené automatickým čistením a reverzným chodom – čokoládu po skončení pracovného času prečerpajú do pripravenej nádoby. Každodenný chod je riadený programovateľným automatom s reguláciou podľa hustoty čokolády, okolitej teploty, môžu byť vybavené časovačom a pod. Poradia si tiež s rôznou hustotou čokolády. Čokoládové fontány so slimákom potrebujú špeciálnu čokoládu s optimálnu hustotou. Pokiaľ je čokoláda príliš riedka, bude pretekať späť do nádoby okolo slimáka a slimák ju nevytlačí nahor. Ak bude hustá, zničí sa motor alebo prevodovka. Nevýhodou čokoládových fontán s čerpadlom je vysoká cena (od 6 000 eur), náročnejšie opravy a údržba.