Čokoláda do fontány

Čokoláda Callebaut, Carla a Sephra

Základným znakom čokolády do fontány je okrem vysokého podielu kakaového masla aj to, že sú vo forme malých kúskov alebo lentiliek. Všeobecne platí čím menšie, tým lepšie. Je to základný predpoklad pre jednoduché a rýchle rozpúšťanie čokolády.
Najkvalitnejšia čokoláda pre čokoládové fontány, a to čokoláda Callebaut, dodáva čokoládu vo forme drobných kúskov s priemerom cca 10 mm. Čokoláda Carla pre čokoládové fontány má priemer cca 17 mm. Pokiaľ sa čokoláda dodáva vo väčších kusoch, potom je vhodné pred použitím vo fontáne čokoládu polámať alebo nastrúhať.

Najznámejšiu, najkvalitnejšiu, ale aj najdrahšiu čokoládu do čokoládovej fontány vyrába nadnárodný gigant, firma Barry Callebaut. Táto firma so stopäťdesiatročnou históriou je s takmer štvrtinovým podielom najväčším spracovateľom kakaovej hmoty na svete.
Ďalšou značkou čokolády do čokoládovej fontány je americká Sephra. Táto firma je najväčším výrobcom čokoládových fontán a firma Barry Callebaut pre ňu vyrába čokoládu do fontány pod privátnou značkou Sephra. Táto čokoláda je vďaka výrobe vo firme Callebaut tiež veľmi podobná originálnej čokoláde do fontány Callebaut. Lacnejším, ale aj veľmi dobrým variantom je použiť do čokoládovej fontány mliečnu alebo horkú čokoládu do fontán zn. Carla.

Na našich stránkach nájdete iba špeciálne čokolády na použitie do čokoládovej fontány, ktoré sa nemusia dodatočne riediť. Táto čokoláda má výnimočné vlastnosti a tečie lepšie než iné druhy čokolády. Je to dané vyšším obsahom kakaového masla, ktoré je v bežných čokoládach nahrádzané rastlinnými tukmi a na použitie v čokoládovej fontáne je potrebné normálnu čokoládu upravovať do patričnej konzistencie pridávaním oleja. To pri malých skúsenostiach s prípravou čokolády pre fontánu môže viesť k zničeniu celého pripravovaného množstva čokolády. Použitím nevhodnej alebo nevhodne namiešanej čokolády môže byť čokoládová fontána tiež nevratne poškodená.

Je možné použiť aj iné druhy čokolády, ale ochudobníte sa tým o jedinečnú chuť a vôňu belgickej čokolády, ktorá sa považuje za najlepšiu na svete.